![]() |
![]() |
![]() |
Kehlmann | Gauss | Humboldt |
Kehlmannin kuva: Martin Kraft, MKr343518 Daniel Kehlmann (Frankfurter Buchmesse 2023), CC BY-SA 4.0
Luin jokin aika sitten Daniel Kehlmannin kirjan Maailman mittaajat. Kirja kertoo kahdesta 1700- ja 1800-lukujen vaihteen aikana eläneestä tiedemiehestä: Carl Friedrich Gauss (1777–1855) on merkittävä saksalainen matemaatikko ja Alexander von Humboldt (1769–1859) preussilainen luonnontieteilijä ja tutkimusmatkailija. Kirjoittaja Daniel Kehlmann on vuonna 1975 Münchenissä syntynyt saksalais-itävaltalainen moneen kertaan palkittu kirjailija. Saksankielinen alkuteos Die Vermessung der Welt on ilmestynyt 2005. Kirjasta on myös tehty elokuva vuonna 2012, mutta sitä ei liene esitetty Suomessa.
Gauss oli matemaatikko, tähtitieteilijä, geodeetti ja fyysikko, joka suurimman osan elämästään toimi professorina Göttingenissä. Gaussin ansiot ovat moninaiset, enkä puutu niihin lähemmin; Wikipedia-artikkeli on hyvä lähde. Gauss pysytteli paljolti aloillaan eikä matkustanut kovin paljoa. Ehkä merkittävin hänen töistään on latinaksi kirjoitettu Disquisitiones arithmeticae (aritmeettisia tutkimuksia), joka julkaistiin vuonna 1801 Gaussin ollessa 24-vuotias. Hän julkaisi säästeliäästi vaatien töiltään täydellisyyttä, tunnuslauseena 'Pauca sed matura' (vähän mutta kypsää).
Humboldt oli monialainen maantieteilijä ja luonnontutkija (kasvitiedettä, eläintiedettä, geologiaa, magnetismia, klimatologiaa jne.), joka teki laajoja tutkimusmatkoja mm. Etelä-Amerikkaan ja vanhempana Venäjälle. Matkoillaan hän teki laajat muistiinpanot, joiden pohjalta syntyi viisivolyyminen kokoomateos kaikkeudesta Kosmos (1845-1862). Wikipedia (varsinkin englannin- tai saksankielinen) on hyvä lähde tarkempiin tietoihin.
Kehlmann kuvaa Humboldtin ja Gaussin elämänvaiheet pääpiirteissään, mutta kyseessä ei ole elämäkerta, vaikka syntyykin kiusaus lukea sitä sellaisena. Kuvaukset päähenkilöiden luonteesta ja monista tapahtumistakin ovat fiktiota. Luonteeltaan kirja on romaani, jossa kirjailijalla on vapautensa muunnella totuutta ja luoda kohtauksia, jotka saattavat jopa olla ristiriidassa historiallisten faktojen kanssa. Tämä on ymmärrettävämpää, kun kohteena on vaikkapa antiikin ajan sotapäällikkö, jonka elämästä yleensäkin on niukasti tietoja. Sen sijaan Humboldtin ja Gaussin kaltaisista henkilöistä tiedetään paljon enemmän, ja lukija herkästi olettaa faktojen olevan kohdallaan. Kehlmannin ideana lienee ollut kuvata henkilöt vastakohtina: toinen ulospäin suuntautunut, maailmaa kiertänyt, moniin asioihin paneutunut, toinen paikallaan pysyvä, sisäänpäin kääntynyt, äreä ja tieteeseensä uponnut. Kummassakin kuitenkin saksalaista jäykkyyttä ja jääräpäisyyttä.
Kehlmannin kirja herättikin varsinkin Saksassa kriittistä keskustelua. Millainen voi ja saa historiallinen romaani olla?
Hollantilainen Utrechtin yliopiston matematiikan emeritusprofessori Frans Oort on American Mathematical Societyn Notices-lehdessä (June/July 2008) listannut virheitä ja epätarkkuuksia sekä kritisoinut kirjaa lähinnä Gaussin kohteluun närkästyneenä: "Lukijat pitävät itsestäänselvyytenä, että romaani on huolellisesti tutkittu, joten historialliset faktat ovat oikein ja psykologiset kuvaukset kohtuullisen tarkkoja. Ei kuitenkaan näin tässä romaanissa, ja suosittelen vahvasti tarkistamaan luotettavista lähteistä ennen romaanin faktatiedon käyttöä." (Käännös minun.)
Kokonaan toisenlainen näkökulma aukeaa Kiiltomato-sivuston Satu Taskisen arviosta: "Mistä juurista kasvaa uuden ajan ajattelu? Kaikki muodikkaat trendimme, arvomme, tekniikkamme, uskomme, eurooppalaisuutemme? Tässä on kirjan ydin. Aika kulkee, kohtaamme tulevaisuuden joka hetki. Otamme huomiselle suuntaa nykyhetkestä. Kehlmannin romaani on hurmaava kutsu ottaa nykyhetken kartoittamiseen selventävää etäisyyttä menneisyydestä käsin."
Onko tässä näkyvissä ero eksaktikon ja humanistin välillä? Vai tosikon ja taiteilijan?